dinsdag, juli 29, 2008

Sakai 2.6 komt in februari 2009

Binnen de Sakai community is enige tijd geleden besloten om het iets rustiger aan te doen met het uitbrengen van nieuwe versies. De eerstvolgende versie van Sakai, versie 2.6, is nu gepland om in februari 2009 opgeleverd te worden.
Op de wiki van de Sakai Foundation (ook wel "confluence" genoemd) vindt je het hele tijdsschema. Dit loopt van een zogenaamde 'feature freeze' (op 31 augustus aanstaande) tot de release op 2 februari 2009. Lees alles op
Sakai 2.6.0 - WG: Release Management - Confluence.

vrijdag, juli 18, 2008

Sakai SIG verslag

Op 26 juni j.l. werd er in het Portfolio4u kantoor te Amsterdam weer een Sakai NL SIG bijeenkomst gehouden. Het verslag daarvan kun je vinden op Google Docs door hier te klikken.
In september zal een nieuwe Sakai SIG bijeenkomst worden aangekondigd.

woensdag, juli 16, 2008

Blackboard en Sakai: toch samen door één deur?

De UT heeft gekozen voor Blackboard als nieuwe Elektronische Leeromgeving, zo kan op de officiële website gelezen worden. Sakai zou niet meer in beeld zijn. Maar voor universiteiten die niet kunnen of willen kiezen tussen Sakai, Moodle en/of Blackboard, is er interessant nieuws. Er is een BlackBoard Sakai connector in de maak, en ook wordt er gesproken over een BlackBoard Moodle connector.
Blackboard heeft onlangs dit belangrijke nieuws aangekondigd: ze werken samen met Syracuse University aan de Blackboard Sakai Connector (zie hier, hier of zoek met google). Charles Severance (Dr. Chuck), de voormalige Executive Director van de Sakai Foundation, heeft een uitgebalanceerde analyse geschreven van de waarde van deze ontwikkeling. Dit is zijn standpunt:
When I look at all of this, the balance tips towards being engaged in the effort and trying to influence the direction to ultimately improve the experience of teachers and learners regardless of what enterprise CMS system their school or campus happens to have installed.

Zie Dr. Chuck's Web Log: BlackBoard Sakai Connector - Inside Higher Education.

maandag, juli 14, 2008

Een leerlijn op de Sakai Conferentie Parijs 1-3 juli 2008

In mijn werk als Stoas consultant ben ik bezig met de vraag ‘Hoe kunnen we docenten ondersteunen met effectieve e-learning methodieken?’ Zo’n e-learning methodiek is in mijn ideale voorstelling een ‘best practice’ vertaald naar een van de inhoud onafhankelijke template. Een dergelijke template biedt een opeenvolgend gespecificeerd gebruik van allerlei e-learning tools en f2f activiteiten, waarbij de variabelen de inhoud van het leerproces of vakgebied zijn. Ik deel dit ideaal met James Dalziel, een van de ontwerpers achter LAMS. Hij hield op de Sakai Conferentie in Parijs een inspirerende keynote hierover: ‘Sharing good pedagogy: the promise of learning design’. Hierin vertelde hij hoe hij dergelijke templates ontwikkelt en hoe hij ze via LAMS vervolgens als template zou willen delen met anderen. De aanpak, waarbij een docent een template kan aanroepen voor een onderzoeksmethode, een rollenspel of probleemgestuurd leren en dan een opeenvolging van tools ( en resources) in de leeromgeving krijgt aangeboden, waarin hij alleen de variabelen nog maar met content hoeft te vullen, trekt me bijzonder aan. Wanneer zo’n opeenvolging van (e-)activiteiten een volstrekt lineair proces is, zonder keuzevrijheid voor de lerende, gaat een dergelijke aanpak me te ver. James Dalziel vertelde op de conferentie dat de lineaire presentatie van LAMS inmiddels doorbroken wordt door de mogelijkheid om vertakkingen aan te brengen in het learning design binnen LAMS( Learning Activity management system). Ook Diana Laurillard ging in haar keynote ‘ A conversational framework for the effective use of learning technology’ in op het belang van templates van opeenvolgende leeractiviteiten zoals in LAMS mogelijk zijn.

Sakai is niet sterk in het aanbieden van een opeenvolging van leeractiviteiten in verschillende tools. Gebruikt iemand in Sakai bijvoorbeeld de resources tool voor het aanbieden van content, dan moet men voor deelname in een forumdiscussie naar een andere tool. Natuurlijk is het mogelijk LAMS te integreren in Sakai om een dergelijke opeenvolging te creëren, maar dan wordt er niet gewerkt met de tools van Sakai maar met de tools van LAMS. Eigenlijk zou een dergelijke opeenvolging met de tools van Sakai gerealiseerd moeten worden en niet met de tools van LAMS. En hoewel er in het verleden erover gesproken is om LAMS geïntegreerd te laten werken met de tools van Sakai, is er hiermee in praktijk nooit iets gedaan.
Ik ben daarom op zoek gegaan naar methodieken om het probleem van de opeenvolging van leeractiviteiten m.b.v. Sakai-tools op te lossen. Ik heb de volgende (deel) oplossingen gezien:
  • De Melete content builder kan in versie 2.5 verschillende bronnen uit de Sakai Resources tool binnen een Melete leereenheid benaderen. Echter andere tools linken is moeizaam. Voor de Katana tool geldt hetzelfde (De Katana-tool is een versie van de Melete content builder aangevuld met Digital Resource Management).

  • Sousa zou een nieuwe tool moeten worden in Sakai, die op dit moment al resources kan linken, en in de toekomst ook leeractiviteiten binnen andere Sakai tools zou kunnen opnemen in een opeenvolging. Mark Norton hield hierover een sessie ‘Sousa workshop’. Sousa is nog niet beschikbaar voor Sakai 2.5.

  • Het Open Syllabus Project biedt mogelijkheden om resources en ‘assignments’ vanuit de syllabus in een opeenvolging te plaatsen. Het is de bedoeling om in de toekomst ook andere tools te kunnen linken vanuit de syllabus.

  • Individuele gebruikers gebruiken een HTML file uit Ressources via de Web content tool om daarin een opeenvolging van resources en tools aan te bieden. Helaas is het vinden van de toollink nog moeizaam. Dezelfde aanpak kon ook uitgaande van de bestaande Syllabus tool gevolgd worden.

  • Sommigen gebruiken voor het klaarzetten van de leerpaden de wiki tool. Maar over het algemeen wordt deze voor docenten nog te gebruikersonvriendelijk geacht. In
    2.6 zou de wiki tool veel gebruikersvriendelijker moeten worden.

  • Chuck Severance vertelde in zijn presentatie ‘Functionality Mashup’ , dat men een oplossing zoekt om in Sakai cursussen Moodle of Blackboard tools aan te roepen en andersom. De links naar of binnen de tools van Sakai worden hiervoor vereenvoudigd. Misschien is dat een aanknopingspunt kunnen zijn om opeenvolgingen binnen verschillende tools makkelijker te kunnen samenstellen.
Ook al is de ultieme tool om verschillende leeractiviteiten in een opeenvolging aan te bieden, dan nog niet in Sakai aanwezig, de verschuiving van de nadruk van tools en techniek naar leren en didactiek op de conferentie biedt hoop, dat het met die tool alleen maar een kwestie van tijd is.

zaterdag, juli 12, 2008

Sakai wordt beter en beter!

Michael Feldstein is ervan overtuigd: Sakai Paris 2008: The State of the Union at e-Literate
Let me cut to the chase. If you looked at Sakai in the past and ruled it out, it’s time to look again.
This is a new Sakai.

Lees het hele bericht en hij komt met een aantal indicators die voor hem leidend zijn om te voorspellen dat Sakai veel verbeteringen zal herbergen in de nabije toekomst.

vrijdag, juli 04, 2008

Alles op een rijtje van SakaiParis08

Mocht je geïnteresseerd zijn in de presentaties van de laatste Sakai conferentie in Parijs, dan kun je die terug vinden op de wiki van de Sakai community. Zie dus Conference Presentations - 9th Sakai Conference, Paris, France, 1-3 July 2008 - Confluence.
De video's, die in twee zalen zijn gemaakt, zijn te vinden op een andere website: http://www.cpm.jussieu.fr/CPM/activites/visioconf/sakai_conf.htm (en dat is ook al een indrukwekkende collectie geworden!).

woensdag, juli 02, 2008

Following the Sakai conference

Chris Coppela built a yahoo pipe to collect all kind of info created during our stay in paris:
http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.info?_id=nGiq67JG3RG5qA0In0artA

dinsdag, juli 01, 2008

European BOF, a short wrap up

On Tuesday morning (july 1st) participants from several European countries talked about two issues:
  • Should we organise a Sakai regional conference (and where) ?
  • What are important development issues from an european perspective?
It was quickly decided that we should have a european regional conference. The main aim of this conference should be to "spread the news". Invite newcomers and show them the potential that Sakai has as an elearning and collaboration platform. A second argument for a regional conference is the fact that universities and schools could sent more people to a local conference to exchange ideas and practices then to a place couple of thousend miles away.

The second part of the meeting we talked about different development issues that are important from a european perspective. Localisation and translation are high on that list. A very good suggestion came from our friends from Stockholm. At this moment we lack the funds and time to coordinate ethe different european efforts that are being made regarding to localisation and translation of Sakai into the different european languages. To tackle this we are going to write an proposal for the regional conference next year in which we will ask the different european sakai partners and interested universities & schools to subsidies a person to take on this task.

Last but not least we agreed that we should bring the european discussion group on confluence back to the living.

Sakai Fellows

This morning Michael Korcuska opened the 9th Sakai conference in Paris.
In his opening remarks he officially named the 2008 Sakai Fellows.
The University of Amsterdam is honoured that our own Alan Berg is elected as one of the 2008 Fellows. His work on automated code review and contribution to the QA process of Sakai didn't passed unnoticed. During the speech Alan got his Fellow jacket and his now one of "the happy few man in black" in de Sakai Foundation

Live video vanuit Parijs

Je kunt twee live video-streams bekijken vanaf de Sakai conferentie in Parijs, die vanochtend officieel is begonnen. Zie mijn twitter bericht. De streams zijn in RealPlayer formaat, dus die Player moet wel geïnstalleerd zijn.
De officiële URL is http://www.cpm.jussieu.fr/CPM/activites/visioconf/sakai_conf.htm